tastbare

ruimte

Rubens werken bezielen de stille dreiging van het hoopvolle en eenzame wachten en verlangen van de mens. Op zoek naar het transcendente verbindt Ruben op symbolische wijze de aspecten van het menselijke gevoelsleven met de fysieke voorstelling van architectonische en natuurlijke elementen, objecten en constructies. Zijn werken dienen in zekere zin als ‘levende’ entiteiten die net zoals de mens in hun fysieke vorm aanwezig zijn en tevens een geestelijke realiteit ontsluieren.

Met zijn ruimtelijk werk (installaties, sculpturen en ervaringsruimtes) wordt er middels interdisciplinaire middelen gezocht naar een balans tussen de zwaarte van deze thematiek in de vorm van het object. En de luchtige, intuïtieve interactie met de (binnen)ruimte en de beleving daarvan. De bezoeker wordt door de aanwezigheid van het ruimtelijk object geconfronteerd met de realiteit en tegelijkertijd uitgedaagd op een diepere laag nader kennis te maken met de ervaring middels interactie. Met zijn werken wil hij een ‘verinnerlijking’ bij de toeschouwer teweeg brengen.

In zijn platte werken (tekeningen en schilderijen) is er een dunne lijn met de realiteit en het abstracte, dat deze verinnerlijking omhelst. De toeschouwer wordt meegenomen in een serene, vervreemde en bijna bedreigende voorstelling. In zekere zin een ervaring van het sublieme. De afgebeelde voorstellingen gaan met hun compositie en kleur over in de voor of achtergrond en lijken binnen het kader van het platte vlak zelf te zoeken waar zei met hun concrete vorm beginnen of ophouden. De dualiteit van schoonheid en angst, aanwezigheid en afwezigheid, eenzaamheid en verlangen confronteren, bevragen en troosten de toeschouwer.

Projecten

Project Geheimenissen [ 2019 t/m 2022]
Geheimenissen is een kunstinstallatie in de vorm van twee abstracte vleugels. De ruimte heeft een geavanceerd audiosysteem waarin betekenisvolle levensverhalen (‘Geheimenissen’) in combinatie met muziek en geluiden kunnen worden opgeslagen en afgespeeld als een dynamische compositie. De bezoeker kan doornmiddel van interactie met de binnenwanden de geluiden en verhalen oproepen. De installatie wordt interdisciplinair ontwikkeld in samenwerking met Mariska van Beusichem, Paul van der Ham, Marieke Herweijer / Spatiebalk en metaalkunstenaar Sjaak Klein Heerenbrink. Met een team studenten wordt er samengewerkt die via een tool ontwikkeld door spatiebalk de verhalen ophalen.

Schuurmachine – Spatiebalk [ 2019 t/m 2021]
De schuurmachine is een interactieve installatie ontwikkeld in samenwerking met Martin Jans en een groep student met ondersteuning van fonds ZOZ. De installatie wil de houding ten opzichte van een tegenstrijdige mening van mensen bevragen en veranderen. De installatie bevat verschillende onderdelen waarbij via video en audio de bezoeker wordt meegenomen in een thema. De ruimte wordt ontwikkeld als pilot en heeft daarbij het thema naamsdiscriminatie.

Zinhangers – Spatiebalk [September t/m december 2019]
Samen met Marieke Herwijer heb ik voor Spatiebalk het ‘Zinhangers’ project opgezet. Een manier om de techniek in de Bibliotheek van Deventer meer aandacht te geven en ‘het makersplein’ op een speelse manier zingevend te benutten. De bezoeker kon met de lasermachine een Zinhanger laten laseren waarop een favoriete quote van een boek of film stond. Deze werden samen met de bezoeker opgehangen, daaromheen was er natuurlijk ruimte voor ontmoeting en gezelligheid.

De gang van de gang – Klooster Nieuw Sion [Augustus 2019] Samen met Bastiaan van den Berg van injehemd hebben we een kunstinstallatie verzorgd in klooster Nieuw Sion. Doornmiddel van een projectie op een muur werdt de gang als het ware twee keer zo lang. De installatie daagde uit midden in de gang te gaan zitten en je te laten bezinnen op het vervreemde beeld.

Tijdschrift – Spatie [2018 – 2019] Samen met Marieke Herweijer van Kunstgeloven en Martin Jans studentenpastor van Re:Link, hebben we met een groep studenten een tijdschrift opgezet en vormgegeven rondom zes verlangens. Deze verlangens spelen in op levensvragen van studenten en nodigen uit tot reflectie, bezinning en inspiratie.

Soulmate [2017 – heden] Een ervaringsruimte die is gericht op bezinning en de stilte. Soulmate wordt verhuurd en is continu in ontwikkeling.

Projectbegeleider kapel Jongerenklooster [2018] Samen met het jongerenklooster in Diepeveen werken we aan het proces van een beeldhouwwerk voor in de kapel, dat wordt uitgevoerd door beeldhouwer Tom Waterreus.

Project Pop-Up – ArtEZ Studium Generale (U staat hier) [2016] Een groot pop-up boek gemaakt in opdracht van het ArtEZ Studium Generale 2016

Storybox – ‘Thinking inside the box’
Een ervaringsruimte waar binnen op houten panelen met bordkrijtverf geschreven kan worden. Publicaties: De sfeer is juist heel open , Storybox

Exposities & tentoonstellingen

Geheimenissen op het Stadsfestival | Zwolle | Blijmarkt – [ 2-3-4 september 2022]

Op 2,3 en 4 september stond Geheimenissen voor museum de Fundatie tijdens het Stadsfestival. Meer dan 100 mensen hebben tijdens de festivaldagen de kunstinstallatie bezocht.

Soulmate op op het Deltion College – [Februari – maart 2022]
Studenten en docenten kunnen via een reserveringssysteem een plekje claimen in de Soulmate en even opladen tussen alle drukte door. Studenten en docenten hebben helpen ophalen en opbouwen van de Soulmate. Flexx-interieur heeft gezorgd voor een geweldige ontspannende inrichting. Er is educatie in de vorm van een boekje ontwikkeld en een mogelijkheid om via een enquête feedback te geven om toe te werken naar een plek op maat voor het Deltion College.

Soulmate op in theater Orpheus Apeldoorn – [15 oktober 2021]
Een ‘Cave-experience’; De bezoeker nam plaats op een laag gelegen grijze stoel die tussen twee tubes met langzaam druppelend water stond. Op de vloer lagen stukjes spiegelfolie dat door golven gecreëerd met video-mapping reflecteerde op de wanden binnenin. Via audio hoorde je langzaam druppels vallen waardoor je je in dit geheel als het ware in een grot waande

Soulmate op het Alfa College in Hardenberg – [27 augustus t/m 27 November 2019]
In samenwerking met Spatiebalk werken we aan een onderzoeksproject waarbij we inventariseren wat een stilteruimte als Soulmate kan betekenen voor de (MBO) student.

Soulmate bij het Kloosterfestival 2019 – Nieuw Sion Diepenveen [22 t/m 25 Augustus 2019]
Soulmate was te gast op een geweldige locatie midden in de bossen bij het voormalige trapisten klooster Sion. Samen met het jongerenklooster en allerlei diverse religieuzen hebben we geweldig festival gehad.

Soulmate in Theater De Meenthe – Steenwijk [1 t/m3 Oktober 2018] Soulmate werd tentoongesteld als voorbeeld voor interactieve pop-up zingevingsprojecten voor de brede vorming en pastoraat op Hoger onderwijs.

Soulmate bij Rijkswaterstaat Utrecht – LEF Future Center [23 t/m 26 Oktober 2018] Soulmate stond bij het LEF Future Center in Utrecht, dit keer werd hij tentoongesteld als bezinningskamer tijdens een brainstormsessie.

Soulmate op Kattegat Festival – Zwolle [8 September 2018] Soulmate is tentoongesteld op een tweetal festivals; Graceland & Kattegat. Beiden in samenwerking met Sanne van Grinsven Siltent Art.

Soulmate op Graceland – Zwolle [16 t/m 19 Augustus 2018] Soulmate is tentoongesteld op een tweetal festivals; Graceland & Kattegat. Beiden in samenwerking met Sanne van Grinsven Siltent Art Publicaties:  De Volkskrant

Soulmate op Windesheim – Zwolle [9 t/m 20 April 2018] Soulmate heeft een aantal weken gestaan op Hogeschool Windesheim waar zowel student als docent werd uitgedaagd de stilte en bezinning van Soulmate in te gaan. Dit keer met glow-in-the-dark inrichting door Sanne van Grinsven. Publicaties: Windesheim krant, de Stentor, Refo. dagblad

Expositie: Kunstenaars in de kazerne – Zwolle [23 en 24 februari 2018] Samen met een 12-tal kunstenaars exposeerde Sanne van Grinsven en ik: Soulmate, onze nieuwste ervaringsruimte. – Harmsmeengekade 13 (oude brandweerkazerne)

Art Walk, stedelijk museum Zwolle [15 december 2016] Een sfeervolle samenkomst in het stedelijk museum te Zwolle waar kunstenaars de mogelijkheid krijgen hun werk te presenteren en te verkopen aan de bezoekers.

Studium Generale 2016: U staat hier, Zwolle [10-11-2016] Een jaarlijks evenement voor elke kunststudent, docent en creatieveling dat deze keer plaatsvond in Zwolle, hiervoor heb ik project Pop-Up gemaakt. Publicaties: Project Pop-Up , Over het ontstaan van de Bovenwereld

Expositie: ArtEZ Finals 2016, de grote kerk, Zwolle [30 juni t/m 10 juli 2016] Een expositie in de prachtige kerk in het centrum van Zwolle, als afstudeerwerk heb ik de ervaringsruimte: ‘De Bovenwereld’ gemaakt.

Expositie: Colometa, La Violeta in Barcelona [2 maart t/m 31 maart 2016] Een expositie over het gelijknamige boek Colometa, dat gaat over de burgeroorlog in de prachtige stad Barcelona. Hiervoor heb ik een vertaalde versie van het boek: vergeten mens, gebleven schoonheid gemaakt.

Expositie: Illusie – Kunstbende 2011, 21ste editie, Zwolle [27 februari 2011] Een jaarlijkse wedstrijd voor jong creatief-talent, hier won ik de 2e prijs van Overijssel voor de categorie expo met het werk: ‘Illusion City’. Publicaties: Veel animo overijsselse kunstbende

Overige creatieve ervaring

Studio Opgetakeld grafisch ontwerpbureau voor creative branding [2020 tot heden]
Vanuit passie voor grafische vormgeving werken wij toe naar een ontwerp op maat. Het kan best lastig zijn als startup of gevorderd bedrijf om je wensen rondom je huisstijl, logo en algehele visuele uitstraling op orde te krijgen. Wij helpen dit proces op een jusite wijze te begeleiden en denken mee hoe we jou het beste visueel op de markt kunnen zetten. Creative-branding noemen we dat. Kwaliteit van je producten of diensten gaat samen met een juiste en aantrekkelijke uitstraling van je visuele identiteit, dus laten we jou optakelen!

Spatiebalk – initiator, creatief-zingevende projecten [2019 tot 2022]
Vanuit een connectie met de stad Zwolle een bijdrage leveren aan de binnen en buitenwereld van burgers. Het belang van stilte, bezinning en ontmoeting terugbrengen en toegankelijk weergeven doormiddel van creatieve projecten. In samenwerking met Marieke Herweijer van Kunstgeloven

Re:Link studentenpastoraat voor hoger onderwijs [2016 tot heden] Het organiseren en opzetten van creatieve projecten rondom zingeving, verstilling en levensbeschouwing

Project samenwerking met kunstenaar: Sanne van Grinsven [Oktober 2017 t/m Heden]

Concept artist – Rekindle Sci-fi Movie – [Januari 2017 t/m December 2017]

Decorbouw, theater en optredens – Poppentheater: De arme pelgrim [2016 tot heden] ondersteuning

Illustrator – Omega Magazine & Katholiek nieuwsblad [2016 tot 2019]

Overige creatieve ervaring

Bachalor of Arts: ArtEZ – Hogeschool voor de kunsten, Zwolle – Illustration design [2012-2016]

Stage – Re:link: studentenpastoraat voor hoger onderwijs, Zwolle [2016 -2017] Tijdens mijn stageperiode is een samenwerking tot stand gekomen met het studentenpastoraat op de hogeschool Windesheim  in Zwolle. Samen met de huidige studentenpastor Martin Jans werk ik zo nu en dan samen aan betekenisvolle ontmoetingen en levensbeschouwende projecten.

Ruben Bruggeling